Černá káva (zrnková)

Použijeme jen kávy dobré jakosti, popřípadě smícháme několik druhů, které upražíme a umeleme až těsně před vařením kávy. Při pražení kávy musíme dávat pozor, aby se nám zrnka nepřipálila a aby její barva zůstala jen kaštanově hnědá. V budapešťských „espresso“ se do jednoduché dávky dávají 4 g kávy, do dvojité dávky 8 g. Chceme-li mít kávu silnější, zvýšíme váhu kávy na ½, resp. 1 dkg. Černou kávu nevaříme, nýbrž jen spařujeme, stejně jako čaj. Připravujeme ji vždy těsně před podáváním a podáváme ji na stůl čerstvou, horkou. Kávové strojky pro domácnost (skleněné baňky, bomby, malá espressa) jsou konstruované tak, že stačí jen nalít vodu do příslušné nádržky a nasypat kávu do jímky (kávu dáváme do strojku vždy bez kávových náhražek).

Dobrou kávu můžeme připravit také bez strojku, jen ve dvoudílných hliněných popřípadě porcelánových konvicích. Do vrchní části konvice nasypeme na sítko kávu a shora ji po troškách poléváme vařící vodou. Hotová káva odkapává do spodní části konvice.