Bílá káva II. (cikorková)
Do ½ litru vody přidáme 3 – 5 dkg mleté kávy, podle toho, chceme-li mít silnou nebo slabší kávu a dvě kolečka rozdrobené kávové náhražky. Postavíme na oheň s polovinou vody a v dobře uzavřené nádobě.
3 – 4krát necháme přejít var a po každém varu přilejeme část odstavené poloviny vody. Po dovaření kávu z plotny odstavíme, aby se mohla usadit, scedíme a podáváme. Tento postup urychlíme, přidáme-li do uvařené kávy ½ sklenky studené vody. Nespotřebujeme-li celé uvařené množství kávy najednou dáme zbytek do dobře uzavřené láhve a postavíme k ledu, aby nezkysla. Při vaření se asi 20% vody odpaří, takže z ½ l vody budeme mít asi 4 dl kávy. Podle chuti můžeme přidat mléko.