Tvarohové šátečkové koláče
Na vál prosejeme 1 kg mouky, uděláme doprostřed důlek, v kterém si připravíme kvásek ze ¼ litru vlahého mléka, 3 dkg droždí a z trošky mouky. Přikryjeme a necháme vykynout. ½ kg másla řádně uhněteme, hladce vypracujeme a vložíme do chladničky. Když kvásek vykynul, přidáme k mouce 13 dkg másla, 13 dkg práškového cukru, 2 žloutky, trošku soli a strouhané citronové kůry. Nakonec zaděláme z ¼ - ¾ litrem vlahého mléka a těsto zpracováváme tak dlouho, až je hladké a nechytá se válu ani rukou. Pečlivě je přikryjeme a necháme ½ hodiny odpočinout. Potom vyndáme z chladničky uhnětené máslo a vyválíme je na placku. Kynuté těsto rovněž vyválíme, ovšem na větší placku než máslo. Vyválenou máslovou placku pak vložíme doprostřed kynutého těsta a ze dvou stran ji těstem přikryjeme. Nyní vyválíme těsto do trojnásobné velikosti, okraje těsta složíme směrem doprostřed, tak, aby se dotýkaly, a v místě, kde se kraje dotýkají, přeložíme ještě těsto jednou.
Mezitím těsto několikrát pomoučíme, aby se neslepilo. Pak přikryté necháme opět ½ hodiny odpočinout a opakujeme předchozí postup. Nyní necháme těsto odpočinout pouze ½ hodiny, pak je na 4 – 5 mm silně vyválíme a nakrájíme na čtverečky. Rohy čtverečku vytáhneme, doprostřed dáme tvarohovou nádivku a rohy uprostřed spojíme. Povrch potíráme žloutkem. Koláčky složíme na plech, přikryté necháme vykynout a pak je upečme v horké troubě. Tvarohovou nádivku si připravíme z prolisovaného tvarohu, několika žloutků, trošky másla podle chuti cukru, strouhané citronové kůry a rozinek.