Tvarohové flíčky

Tvarohové flíčky jsou velmi oblíbenou maďarskou specialitou. Na přípravu potřebujeme: 1 kg jemné suché prosáté mouky, 3 čerstvá vajíčka, plnou lžíci sádla vyškvařeného z uzené slaniny, škvarky z 25 dkg uzené slaniny, které vyškvaříme během přípravy těsta, ½ kg čerstvého, v tylovém pytlíčku dobře okapaného tvarohu a 5 dl dobré husté sladké smetany.

Z mouky, vajíček, trochy soli a z 1 ½ - 2 dl studené vody uhněteme pružné těsto, ne však příliš tuhé. Z těsta uděláme bochánek, který necháme na pomoučeném vále 5 minut odpočinout. Pak jej válečkem vyválíme na placku asi 2 mm silnou a necháme ji po každé straně několik minut oschnout. Potom těsto nakrájíme nebo natrháme na flíčky o průměru přibližně 2 cm. Flíčky vhazujeme do prudce se vařící osolené vody, do které jsme přidali lžíci rozpuštěného sádla, aby se flíčky neslepily. Nádobu přikryjeme poklicí a vaříme. Když všechny flíčky vyplavou na povrch a voda se opět vaří, pečlivě je scedíme. Prolévat je při cezení studenou vodou je nejen zbytečné, nýbrž také škodlivé, poněvadž se těstovina ochladí a opětovným zahřátím ztrácí na chuti. Místo toho scezené flíčky ihned promícháme v nádobě s rozpáleným sádlem smíchaným se smetanou (3 dl kyselé smetany, 1 lžíce sádla). Trochu je osolíme, přimícháme polovinu rozdrobeného tvarohu (tvaroh nestrouháme, ani nelisujeme), a upravíme na ohřátou moučníkovou mísu povrch bohatě posypeme druhou polovinou tvarohu, ohřátého nad plotnou, polijeme zbývajícími 2 dl horké smetany a posypeme čerstvými škvarky. Vše musím připravovat velmi rychle a tvarohové flíčky ihned podávat, poněvadž jsou chutné jen zcela čerstvě připravené.

Těsto nemusíme trhat, ale také nakrájet na nudle a upravit stejným způsobem.