Těsto se sádlem

25 dkg vnitřního sádla namočíme večer do studené vody, v které je necháme přes nod na studeném místě. Ráno pak sádlo nožem naškrábeme, zpracujeme s 12 ½ dkg mouky a špetkou soli. Z těsta upravíme placku, kterou dáme do studena. Nyní z dalších 12 ½ dkg mouky, z ½ dkg droždí, 1 žloutku a vody, do které jsme přidali citronovou šťávu, vypracujeme stejně tuhé těsto jako na závin. (Použijeme-li těsta k přípravě sladkého moučníku, přidáme ještě lžičku cukru). Těsto vyválíme na obdélník, doprostřed položíme připravenou placku ze sádla a mouky, ze všech stran ji těstem přikryjeme, válečkem dobře naklepeme, vyválíme na silný obdélník a uložíme do studena. Toto překládání těsta opakujeme ve čtvrthodinových intervalech, celkem třikrát a po každé necháme těsto na chladném místě odpočinout. Nakonec vyválíme těsto na závin, anebo z něj vykrajovačem na koblihy vykrajujeme koláčky a upečeme.