Polský puding
Celý proutek vanilky povaříme v 1 ½ dl vody. Přikrytou necháme vychladnout, pak do ní přidáme 37 dkg cukru, šťávu ze 2 citronů, 8 žloutků, 2 dl jemného bílého vína a na mírném ohni šleháme do zhoustnutí. Poté směs z plotny odstavíme, přidáme 7 dkg želatiny předem rozpuštěné v troše vody a šleháme, až vychladne. Nakonec přimícháme ¾ litru tuhé šlehané smetany. Do olejem vymaštěné formy nalijeme čtvrtinu hmoty, přikryjeme ji těsně přiléhající lopatkou, kterou potřeme míchanou třešňovou a višňovou zavařeninou, pak dáme opět vrstvu krému, oplatky, zavařeninu atd., až jsou ve formě 3 vrstvy zavařeniny a čtyři vrstvy krémové hmoty. Naplněnou formu vložíme na 6 – 7 hodin k ledu, anebo alespoň do studena. Ztuhlý puding vyklopíme na skleněnou mísu a podáváme.