Palačinky
Do 1 litru hladké mouky dáme 4 – 5 žloutků a za stálého míchání zvolna přilijeme tolik slabě oslazeného mléka, aby bylo těsto zahoustlé. Nakonec ještě přimícháme síh z bílků a trochu soli. Ohřátou pánev vymažeme rozpuštěným sádlem, na ni nalijeme menší naběračkou těsto, které necháme po celé pánvi stejnoměrně roztéci, a na dosti prudkém ohni rychle po obou stranách upečeme. Palačinky nožem rychle obracíme a pánev před pečením každé palačinky potíráme sádlem. Pečené palačinky potřeme libovolnou nádivkou: zavařeninou, ořechovou, sladkou nebo slanou tvarohovou nádivkou (s koprem), ovčím sýrem, atd. Zavineme je a ihned podáváme. Někdy je srovnáme na ohnivzdornou mísu, polejeme smetanou a v troubě pečeme do červena.