Noky

Do hluboké mísy dáme mouku a přilijeme tolik vody, aby se vařečkou dalo vypracovat těsto. Na každých 25 dkg mouky přidáme 1 vejce, trošku osolíme a vařečkou zpracováváme tak dlouho, až je těsto hladké a tvoří se na něm puchýřky. Pak z těsta vykrajujeme lžíci s noky a vhazujeme je do vařící osolené vody. Když vyplavou, scedíme je a promastíme. Vařené noky promíchané v rozpáleném sádle můžeme podávat různým způsobem: 1. Jako noky s vejci, polité několik rozmíchanými vajíčky a horkým máslem se smetanou; 2. S ovčím sýrem smíchaným s horkým sádlem se smetanou a posypané škvarky; 3. Polité pouze rozpáleným sádlem se smetanou. Jako příkrm k masům na paprice a k masům se šťávou podáváme noky zpravidla promíchané v sádle nebo másle; trochu dobré smetany jim jen prospěje.