Lístkové máslové těsto

Z čerstvého hodně tuhého másla (25 dkg) upravíme kulatou asi 2 cm silnou placku a vložíme ji do studené vody, lépe však k ledu. Z 25 dkg hladké mouky 2 dkg másla, 1 vejce, špetičky soli a asi 1 ½ dl vody připravíme těsto, které řádně vypracujeme a přikryté necháme ¼ hodiny odpočinout. Potom těsto vyválíme na čtverec, po obou stranách je pomoučíme a doprostřed položíme utěrkou osušenou máslovou placku, kterou ze všech stran těstem dobře přikryjeme a uložíme na ¼ hodiny do studena. Pak těsto znovu vyválíme, složíme a opět necháme ¼ hodinu odpočinout ve studenu. Tento postup opakujeme celkem třikrát. Těsto můžeme před pečením potřít na povrchu žloutkem, ovšem opatrně, aby žloutek po stranách nestékal, poněvadž by těsto v tom případě nenabylo a netvořilo lístky. Pečeme v předtopené, horké troubě.