Krupicový závin pečený nebo vařený v mléce

Připravíme si těsto na tažený závin, které na ubruse dobře vytáhneme. Potřeme následující nádivkou: 3 dl dobré sladké smetany smícháme se 3 žloutky, 2 ½ dl krupice, 5 dkg rozinek, špetkou soli, strouhanou citronovou kůrou, vanilkou a cukrem. Těsto nádivkou potřeme, svineme, dáme na máslem vymazaný nízký pekáč, polijeme mlékem s vanilkovým cukrem a dáme péci do horké trouby. Povrch při pečení často potíráme mlékem. Upečeme pěkně do červena. Jiný způsob přípravy je ten, že svinutý syrový závin nakrájíme na díly, na obou koncích každý díl dobře zmáčkneme a ponoříme je nejprve do studené vody a pak je dáme do vařícího mléka s vanilkou a uvaříme. Vařený závin podáváme sypaný strouhanou houskou, osmaženou na másle