Jablkový, ořechový nebo tvarohový koláč (jednoduchý)
Vypracujeme těsto z 30 dkg mouky, 10 dkg másla, 5 dkg sádla, 2 žloutků, 1 ½ dkg droždí rozmíchaného v 1 dl smetany, špetky soli a lžíce cukru. Řádně vypracované těsto vyválíme asi na 2 cm silný obdélník, přeneseme jen na plech a okraje trochu ohrneme. Těsto potřeme nádivkou připravenou z ½ kg prolisovaného tvarohu, 6 dkg másla, 1 – 2 žloutků, z potřebného množství cukru a z tuhého sněhu z bílků. Povrch nádivky potřeme smetanou a v horké troubě upečeme. Můžeme podle libosti upravit rovněž s osolenou a s koprem smíchanou tvarohovou nádivkou, v tom případě ovšem místo cukru dáme do nádivky trochu soli a jemně usekaný kopr. Z téhož těsta připravujeme také jablkový nebo ořechový koláč tak, že těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl vyválíme, potřeme nádivkou a druhým dílem nádivku přikryjeme.