Berlínské zákusky

Vypracujeme těsto z 10 dkg cukru, 30 dkg mouky, 20 dkg másla, 1 vejce a trošky strouhané citronové kůry. Přibližně tři čtvrtiny těsta vyválíme do čtverce a zpola upečeme. (Předtím propíchejme těsto vidličkou, aby se nedělaly bubliny). 15 dkg mletých mandlí nebo vlašských ořechů promícháme s 3 dkg kakaového prášku, 16 dkg cukru, špetkou tlučené skořice a z tolika vejci (2 – 3),a bychom dosáhli tužší, avšak k potření vhodnou směs. Zpola upečené těsto potřeme nejdřív zavařeninou (meruňkovou, malinovou, jahodovou atd.) a pak na ní stejnoměrně rozetřeme ořechovou směs. Ze zbytků syrového těsta uděláme tenké válečky a klademe je na povrch jako mřížky. V mírně vyhřáté troubě dopečeme. Posypeme vanilkovým cukrem jako mřížky. V mírně vyhřáté troubě dopečeme. Posypeme vanilkovým cukrem a mezery mezi mřížkami vyplníme meruňkovou zavařeninou a vychladlý moučník nakrájíme.