Kdoulový sýr

Oprané, neloupané kdoule zalejeme vodou, aby byly potopeny, a vaříme doměkka. Nevyvaří-li se voda, scedíme ji. Ovoce prolisujeme a odvážíme. Přidáme stejné množství cukru a na každý kg šťávu z ½ citronu. Za stálého míchání vaříme do potřebné hustoty. Zkoušíme takto: na porcelánový talíř ukápnutá kapka se nesmí roztéci, naopak, má ihned ztuhnout. Pak odstavíme z ohně, avšak mícháme dále, a trochu zchladne. Vlažnou kaši nalijeme do vodou vypláchnutých formiček nebo na malé talířky a sušíme. Za 1 až 2 dny jsou oschlé. Vyklopíme na desku nebo na porcelánovou mísu a sušíme dále. Po několika dnech uložíme do krabice, jejíž víko jsme na několika místech propíchali, aby šel dovnitř vzduch. Kdoulový sýr je velmi dobrý, přimícháme-li do něj před nalitím do formiček ořechy nebo loupané mandle. Můžeme obarvit trochou červené barvy.