Zelené mandle v cukru
Pěkné zelené mandle, jejichž vnitřek je ještě docela měkký a bílý, hodíme do horké vody, do které jsme dali kousek prací sody nebo trochu dřevěného popele. Několik minut vaříme, a dá-li se slupka, na zkoušku vybrané mandle, snadno otřít, odstavíme z ohně a ze všech mandlí slupku otřeme. Oloupané hodíme do studené vody, potom je ve slabě octové vodě uvaříme doměkka a nakonec ve studené vodě několikrát opereme. Stejné množství cukru jako vážily mandle, před vařením namočíme do vody s trochou vanilky a citronové šťávy uvaříme sirup. Uvařené, oprané mandle do něj vložíme a necháme 2 – 3krát přejít varem. Zakryté necháme do druhého dne stát na vzdušném, chladném místě. Tento postup opakujeme druhý i třetí den. Nakonec vařením zahuštěný sirup necháme vychladnout, studený nalejeme na mandle, které jsem předtím srovnali do sklenic. Dobře zavážeme.