Zavařování ovoce s medem
Med je hodnotnější než jakékoliv jiné sladidlo, je mnohem zdravější než uměle vyrobený cukr. Lze proto zavařování s medem jen doporučit. Med musíme před použitím vyčistit, a to tak, že do 2 kg medu přimícháme 2 dl mléka, do kterého jsme předtím zakvedlali tuhý sníh z jednoho bílku. Potom med svaříme a pěnu stále sbíráme. Z čistého medu pak připravíme sirup, který nalijeme horký na ovoce, srovnané ve sklenicích. Dále pak zacházíme s kompotem stejně jako s ovocem zavařeným s cukrem, tj. sklenice neprodyšné uzavřeme a sterilizujeme. Sirup připravujeme tak, že 1 kg čistého medu svaříme s 1 litrem vody. Medem můžeme konzervovat ovoce i bez sterilizování, a to tak, že ovoce ve sklenicích polijeme hustým sirupem (na 1 kg medu 7 dl vody). Pak je ihned neprodyšně zavážeme, klademe do bedny nebo koše, které jsou vystlány dekami, přikryjeme peřinami a necháme 24 hodin pomalu chladnout.