Třešně nebo višně v cukru

Zralé, čerstvé, bezvadné ovoce zbavíme stopek a pecek. Velmi vhodné jsou k tomuto účelu tzv. Bílé třešně. Děláme-li zavařeninu z těchto třešní, hodíme je vypeckované ihned do citronové vody, aby nezhnědly – kdo chce, může je také sířit, po síření se ale musí ovoce důkladně vyprat v citronové vodě. Pak si připravíme hustý sirup z takového množství cukru, jaké odpovídá váze vypeckovaného ovoce. Jsou-li třešně hodně sladké, můžeme vzít méně (80 – 85 dkg) anebo přílišnou sladkost zmírnit šťávou z 1 – 2 citronů. K višním však musíme vzít bezpodmínečně stejné množství cukru. Přidáme jen tolik vody, kolik do sebe cukr vsákne a vaříme 10 – 15 minut. Pak vložíme do sirupu očištěné ovoce a vaříme 15 minut od počátku varu, při čemž směsí opatrně mícháme, anebo kastrolem opatrně potřásáme. Hotovou zavařeninu dáme vlažnou do předehřátých lahví a po zavázání sterilizujeme 15 minut.