Švestky v octě
Pěkné, zdravé, zralé bystrické švestky (které se od pecky oddělují) propícháme jehlou a narovnáme do lahví se širokým hrdlem. Připravíme si nálev ze 6 dl čistého vinného nebo ovocného octa, 75 dkg cukru, 2 dkg celé skořice a 3 – 4 hřebíčků. Nálev vaříme jen tak dlouho, aby jednou přešel varem, a když vychladl, scedíme jej na švestky. Koření usušíme a uschováme. Sklenice zavážeme a necháme 10 dní stát na chladném místě. Jedenáctý den sirup ze švestek slejeme, přidáme do něj usušené koření a vařením zahustíme. Je-li dost hustý, vložíme do něj švestky a znovu vaříme 1 – 2 minuty. Ovoce pak vyndáme, dáme zpět do sklenic a vychladlý sirup na ně procedíme. Láhve zavážeme až druhý den. Toto množství sirupu stačí na 1 – 1 ½ kg švestek.