Slupka dýně v cukru

Slupku žluté dýně nebo melounu, z které jsme jen tence okrájeli vnější vrstvu, nakrájíme na 6 – 7 cm dlouhé a 2 cm široké kousky, spaříme je slabě octovou vodou, procedíme a dáme do studené vody. Při přípravě sirupu počítáme na 1 kg slupek ¾ kg cukru a ¾ litru vody. Po vychladnutí nalejeme cukerný roztok na nakrájené slupky, které jsme již dříve dali do polévaného hliněného kastrolu anebo hluboké porcelánové mísy, a přikryjeme. Cukerný roztok denně dvakrát svaříme a po každé přidáme 4 – 5 dkg cukru. Vaření opakujeme tak dlouho, až je roztok hustý jako sirup (asi 2 – 3 dni). Po každém vychladnutí nalejeme sirup zpátky na ovoce. Při posledním převařování sirupu přidáme do něho šťávu z 1 – 2 citronů. Nakonec dáme kousky dýňové slupky do sklenic, polejeme vlahým sirupem a zavážeme.