Míchané ovoce v rumu
Do velké (5 litrové) okurkové láhve nalejeme 1 litr dobrého rumu, do něhož pak postupně vkládáme jednotlivé druhy ovoce tak, jak postupně zrají. První jsou jahody. Dáme jich do láhve asi ¼ nebo ½ kg a posypeme stejným množstvím cukru. Sklenici dobře zavážeme a postavíme na chladné, vzdušné místo. Pak přijdou třešně a višně, s nimiž postupujeme stejně, tj. na vrstvu nového ovoce nasypeme vždy stejné množství cukru a po zavázání sklenici opět postavíme na chladné, vzdušné místo. Ovoce vždy vypeckujeme, meruňky, broskve a švestky též oloupeme. Žlutou dýni oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. Směs se musí občas opatrně promíchat naprosto čistou dřevěnou nebo skleněnou lžící. Pro větší jistotu se může přidat po každé vrstvě ovoce trochu kyseliny benzoové (na 1 kg ovoce 1 ½ g). Ukáže-li se, že původně do láhve nalitý litr rumu již nestačí, přidáme s další dávkou ovoce také 1 – 2 dl rumu místo rumu můžeme použít také čistého lihu (96%), který však nutno rozředit 30 – 35 procenty svařené, vychladlé vody.
Kdo chce, aby mu ovoce zůstalo v rumu v celku, tj. aby nerozměklo, udělá lépe, bude-li jednotlivé druhy ovoce konzervovat zvlášť v menších sklenicích. I když se u míchaného ovoce nemůžeme vyhnout tomu, aby se spodní vrstvy nerozmačkaly, budeme odškodnění harmonickou vůní i chutí ovoce. K přípravě rumového ovoce můžeme použít opravdu jen prvotřídního, nečervivého, nepřezrálého, pečlivě očištěného ovoce. Ve výběru ovoce nemusíme samozřejmě začít jahodami. Můžeme začít libovolným druhem ovoce.