Vánočka
Do mísy dáme ½ kg ohřáté mouky, přidáme 2 dkg ve vlahém mléce vykynutého droždí, na špičku nože soli, 1 vejce, 1 žloutek a tolik vlahého mléka slazeného 4 – 5 kostkami cukru, aby vzniklo řidší těsto, které nejdříve vařečkou v míse a pak rukama na vále zpracováváme tak dlouho, až je hladké a tvoří se na něm puchýřky. Pak k těstu po troškách přiléváme 5 dkg rozpuštěného vlahého másla a znovu hladce vypracujeme. (Těsto nesmí být měkčí než chlebové). Těsto dáme zpět do mísy, trochu je pomoučíme a necháme v teple zvolna kynout. Není-li těsto řádně vykynuté, popraská. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na několik dílů, z kolika válečků chceme vánočku uplést (3 – 5). Vánočku upleteme obvyklým způsobem, necháme ji na pomaštěném plechu znovu vykynout. Potřeme vajíčkem a v mírné teplé troubě upečeme do zlatova.