Ořechový a makový závin (specialita)

Utřeme do pěny 30 dkg másla, 1 ½ lžíce cukru a špetku soli. Přidáme postupně 7 žloutků, 3 ¼ dl mléka, v kterém jsme rozdrobili 1 ½ dkg droždí a 1 ½ litru hladké mouky. Rukama nebo vařečkou těsto řádně vypracujeme, třikrát na vále vyválíme a po každém vyválené necháme ½ hodiny odpočinout. Po třetím vyválení rozdělíme těsto na tolik bochánků, kolik závinů chceme upéci a bochánky necháme opět 1 hodinu odpočinout. Pak je tence vyválíme a plníme je níže popsanou ořechovou nebo makovou nádivkou. Naplněné svineme, potřeme vejcem, propícháme na několika místech špikovací jehlou (aby nepopraskaly), vložíme na plech, 15 minut necháme odpočívat, znovu potřeme vajíčkem a po několika minutách vložíme do vyhřáté trouby a ve středně teplé upečeme.

Ořechová nádivka: v horkém mléce rozpustíme 1 kg kostkového cukru, přidáme 1 ¼ kg mletých ořechů, 15 dkg strouhaného citronátu, ½ kg mletých datlí, 3  4 oloupaná, nastrouhaná nebo mletá jablka, 15 dkg mletých rozinek, 3 dílky strouhané čokolády, 15 dkg drobně sekaného nebo mletého kdoulového sýra, 4 – 5 lžic meruňkové zavařeniny, sníh ze 3 – 4 bílků a trošku vanilky.

Maková nádivka: v sirupu připraveném z 25 dkg cukru nebo odpovídajícího množství medu uvaříme ½ kg máku, přimícháme trochu strouhané citronové kůry, trochu vanilky, 15 dkg rozinek, 4 – 5 lžic meruňkové zavařeniny a sníh ze 2 – 3 bílků. Toto množství postačí na čtyři středně velké ořechové a 2 makové záviny.