Ořechový a makový závin (jednoduchý)
Připravíme si těsto z 50 dkg mouky, 20 dkg másla, 5 dkg sádla, 3 žloutků, lžíce práškového cukru, špetky soli, 2 dkg v mléce vykynutého droždí a z odpovídajícího množství mléka. Těsto necháme na teplém místě vykynout a rozdělíme pak na tolik bochánků, kolik závinů chceme péci. Přikryté bochánky necháme ½ hodiny odpočinout, tence vyválíme a plníme je ořechovou nebo makovou nádivkou. Naplněné a svinuté necháme 1 hodinu kynout, pak je potřeme žloutkem a zvolna upečeme. Ořechovou nádivku připravme tak, že mleté ořechy vaříme v oslazeném mléce, přidáme strouhanou citronovou kůru, trošku vanilky, hodně rozinek a je-li zapotřebí ještě práškový cukr. Makovou nádivku připravujeme stejně.