Bramborový chléb s kmínem

Nejvýhodnější je připravit si vše již večer před pečením chleba. 5 dkg pšeničné mouky, připravený kvásek ze 6 – 7 dkg droždí (nebo vykynuté chlebové těsto velikosti pěstě z předešlého pečení), 1 kg vařených strouhaných brambor a přibližně 10 dkg soli. Kvásek smícháme s 1 – 2 dl vlahé vody, trochou mouky a bramborami, potom díži přikryjeme a postavíme na vlažné místo. Ráno přidáme vlažnou vodu a vše dobře promísíme. Hněteme rukama tak dlouho, až se jich těsto nechytá. Před mísením můžeme přidat podle chuti kmín. E středně tuhého těsta uděláme bochník anebo více bochníků, poprášíme je moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme řádně vykynout, což trvá přibližně ¾ hodiny. Pak vložíme bochníky ve vlhkém, moukou vysypaném ubrousku do šatky a necháme znovu kynout. Ubrousek odstraníme a chléb upečeme za 2 – 2 ½ hodiny.