Kandované ovoce

K tomuto účelu můžeme použít všeho zralého, ne však přezrálého ovoce. Větší ovoce samozřejmě vypeckujeme a oloupeme. Klademe je do porcelánové nebo hliněné mísy (s pokličkou). Nejvhodnější je polévková mísa. Na ovoce nalijeme horký sirup, který jsme uvařili z 1 kg cukru a ½ litru vody. Pak ovoce přikryjeme a uložíme na 24 hodin do studena. Druhý den šťávu z ovoce slijeme a povaříme, aby byla hustší. Opět nalijeme horkou šťávu na ovoce, které přikryjeme a uložíme znovu na 24 hodin do studena. Tímto způsobem pokračujeme tak dlouho, až se všechen sirup vyvaří. Celková úprava trvá asi 8 – 10 dní. Potom ovoce na prudkém slunci úplně usušíme, naskládáme do sklenic, které zavaříme a uložíme na vzdušném místě. Do sirupu můžeme přidat také želatinu, 4 tabulky na 1 litr, aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.