Fondánky
1 kg kostkového cukru a 3 dl vody svaříme na bublinu. O správnosti dobře svařeného cukru se přesvědčíme, vezmeme-li tenký drát, který je na konci stočený do očka. Ponoříme jej do vřelého cukru, vytáhneme a do očka foukneme: vytvoří-li se cukrová bublina, je cukr správně uvařený. Takto uvařený cukr vlijeme do vodou vypláchnuté větší porcelánové mísy, trochu jej pokropíme vodou a uložíme do studena. Vychladlý cukr třeme vařečkou v míse nebo na mramorové desce tak dlouho, až dostaneme sněhobílou kašovinu, kterou pak rozdělíme na tolik dílů, kolik druhů fondánek chceme udělat. Jednotlivé díly ochutíme různou příchutí /kávovou, vanilkovou, pomerančovou atd.) opět přihřejeme a hmotu naplníme dřevěnou krabici bez dna, položenou na mramorovou desku. Když hmota trochu ztuhne, uhladíme ji navlhčeným nožem a rozkrájíme na kostky. (Případně i jiné tvary). Ztuhlé kostky pak balíme do staniolu a barevného papíru. K přípravě mentolových fondánek koupíme v drogerii mentolovou esenci, kávové fondánky připravíme přidáním několika lžic husté, silné černé kávy. Pomerančové nebo citronové fondánky připravujeme tak, že třeme několik kostek cukru o citronovou nebo pomerančovou kůru a pak je nastrouháme na jemném struhadle do přihřáté fondánové hmoty a přidáme i trochu citronové nebo pomerančové šťávy. Pro přípravu kakaových nebo čokoládových fondánek oddělíme trochu cukrového sirupu, do kterého přidáme patřičné množství kakaového nebo čokoládového prášku, na ohni je v sirupu rozpustíme a pak je přimícháme ke zbylému sirupu.