Smažené kuře
Časně z jara přichází do našich kuchyní mladá kuřata. Smažené kuře jí snad každý rád. Je ale mnoho hospodyň, které ani netuší, na co všechno je třeba dávat pozor, má-li být smažené kuře dokonalé.
K smažené se nejlépe hodí drobný, masitý druh kuřat, která byla dobře živena.
Nesmažíme nikdy kuřata, která jsou už dříve zabita (chlazená). Kupujeme kuřata živá a zabíjím je doma teprve hodinu před smažením. Pak je oškubeme, očistíme a opláchneme. I když je kuře malé, uděláme z něj nejméně 8 porcí, neboť jen tak se dobře prosmaží. (Dávejme pozor, aby se nám do jídla nedostaly úlomky kostí). Jednotlivé části kuřete rozřežeme vždy u kloubů křídel a stehýnek, po obou stranách žeber, tam kde jsou chrupavky, uprostřed hřbetu pak pod žebry až nahoru ke krčním obratlům obratle rozlamujeme tak, že je přelomíme rukou. Rozřežeme pouze kost hrudní. Tuto pak důkladně opláchneme, aby na ní nezůstaly úlomky. Rozřezané části kuřete otřeme utěrkou, osolíme, játra a žaludek vložíme do obou křídel a vložíme je na síto, aby dobře oschly. Ze světlých, málo pečených suchých rohlíků (nikdy z housky) nastrouháme strouhanku a dvakrát ji prosejeme, aby byla velmi jemná. Jednotlivé kousky masa obalíme v hrubé mouce, vajíčku a strouhance. Ihned potom smažíme v jemném čistém horkém sádle, v kterém mají kousky volně plavat. Smažíme pěkně do žluto-červena a hned podáváme na nahřáté míse. (Kdo má rád zelenou petržel, smaží ji spolu s kuřetem). Kuře podáváme čerstvě smažené, protože provlhlé smažené kuře, které slouho leželo, je velmi nechutné.