Slepice v rosolu

Vykuchanou, očištěnou, opláchnutou slepici vložíme do hrnce přiměřené velikosti a přidáme rozkrájenou mrkev, trochu cibule, zelené petržele, několik zrnek pepře a sůl. Stejný díl vody a vína smícháme a nalijeme do hrnce tak, aby slepice byla potopena. Pak ji vaříme pomalu tak dlouho, až změkne. Tvořící se pěnu často sbíráme. Měkkou slepici vyndáme, zeleninu odstraníme a slepici necháme vychladnout. Na dno tvořítka nalijeme asi 2 cm vysoko předem připravený rozpuštěný rosol, dáme k ledu ztuhnout, pak na něj dáme slepici v celku, opět zalijeme rozpuštěným rosolem asi do poloviny tvořítka a dáme znovu k ledu ztuhnout. Potom tvořítko doplníme rosolem a dáme opět k ledu. Pře podáváním ponoříme tvořítka na okamžik do horké vody, aby se pokrm dal dobře vyklopit.