Perlička á la Capitol (holub, kapoun)
Maso z očištěné a vykuchané perličky opatrně vykostíme a nakrájíme na řízky. Řízky klademe do kastrolu na sebe a mezi ně dáme jemně rozsekanou petržel, strouhanou cibuli (tu můžeme vynechat), rozsekané houby, sůl a tlučený pepř. Povrch řízků přikryjeme plátky slaniny, pak vše zalijeme 2 – 3 dl bílého vína a zvolna dusíme. Když je maso téměř měkké, přilijeme ½ dl oleje a dále dusíme do měkka. Pak šťávu slijeme, přimícháme k ní prolisovaná játra z perličky, 1 – 2 žloutky, trochu citronové šťávy a takto připravenou omáčkou maso před podáváním polijeme. Stejným způsobem můžeme připravit i jinou drůbež, např. kapouna a holuba.