Mladá husička s okurkovým salátem
je znamenitou pochoutkou. Netvrdím, že by se k pečené huse nehodil jemný příkrm z mladé tykve s koprem a kyselým mlékem nebo kvašená, nezměklá, pečlivě oloupaná okurka. Okurkový salát je však vhodnější.
Na pečení se nejlépe hodí naše obyčejná husa domácí, nikoliv velký edemský druh. Při škubání nesmíme kůži potrhat, musíme ji však pečlivě očistit i od jemného chmýří. Husu příliš nesolíme. Do vykuchané husy vložíme při pečení kromě majoránky i housku. Husu během pečení každých 5 – 10 minut poléváme, ke konci pak potíráme jen kůží ze slaniny. V rozpálené troubě ji necháme právě tak dlouho, až se upeče. Nesmí vysmahnout. Po nakrájení ji hned podáváme.
Okurky, z nichž připravujeme salát, napřed ochutnáme, nejsou-li hořké, a hned brzo ráno je tence nakrouháme. Jemně nakrouhané okurky ihned vymačkáme, šťávu slijeme, potom je osolíme; za čtvrt hodiny opět vymačkáme a pokropíme nyní už vinným octem a poprášíme jemnou sladkou paprikou. Tak necháme okurku uležet až do oběda nebo večeře. K večeři bude salát rozhodně lepší, poněvadž do sebe lépe nasaje ocet, sůl a papriku, zkrátka uzraje. Před podáváním pokropíme salát olivovým olejem a přimícháme hustou sladkou smetanu. Nikdy nepřidáváme cibuli ani česnek.