Kuřecí perkelt
Na perkelt použijeme mladých, avšak hodně masitých kuřat, které zabijeme až těsně před přípravou. Kuřata vykucháme, očistíme, opláchneme, rozdělíme na 8 – 10 dílů, pak je znovu opláchneme a utěrkou osušíme. Na dvě kuřata počítáme 15 dkg slaniny, kterou rozkrájíme na kostky a rozškvaříme. Když se prudce škvaří, osmažíme v ní do růžova menší nastrouhanou cibuli, posypeme lžící sladké papriky, osmahneme a vložíme do ní rozkrájená osolená kuřata a opékáme 1 – 2 minuty; pak je zalijeme 1 – 2 lžícemi vývaru z kostí a přikryté dusíme do měkka. Mezi dušením je obracíme a když jsou už téměř měkká, přidáme k nim kuřecí játra. Dusíme spolu asi 15 minut, načež ihned podáváme na teplé míse.