Kuře na paprice

Mladá, ale už masitá, čerstvě zabitá kuřata oškubeme, vykucháme, rozdělíme na 8 – 10 dílů. Každý kousek lehce opláchneme a osušíme utěrkou. Rozškvaříme 12 – 15 dkg na kostečky nakrájené slaniny (na 2 kuřata) a na ni do zlatova usmažíme menší strouhanou cibuli. K tomu přimícháme ještě vrchovatou lžičku sladké papriky. Do škvařícího se omastku vložíme rozkrájená kuřata a osolíme. Nejdříve je dusíme ve vlastní šťávě, a když tato vysmahne, necháme je chvíli opéci. Pak je podlijeme lžící vývaru z kostí, přikryjeme a dusíme do měkka. Mezi dušením je obracíme, a když už jsou skoro měkká, přidáme k nim játra z kuřat a společně dusíme ještě asi 10 minut. Potom vše zalijeme 3 dl husté sladké smetany (Smetanu viz v rubrice „Různé“) necháme ještě přejít var a na ohřáté míse ihned podáváme s noky z lehkého vláčného těsta.

 

Noky: 45 dkg mouky, 3 žloutky, 1 dl sladké smetany, 3 – 4 dl vody a špetku soli lehce mícháme (těsto nevypracujeme) a navlhčenou lžící hned vykrajujeme podélné noky a vhazujeme je do vařící osolené vody. Když vyplavou na povrch, vybereme je dírkovanou naběračkou a promícháme je v rozpáleném sádle se smetanou. Podáváme na ohřáté míse.