Oříškový dort krémový

K 15 dkg cukru přimícháme postupně 12 žloutků, přidáme citronové kůry trochu a dobrou ¼ hodiny mícháme do pěny.  Přidáme tuhý sníh ze 6 bílků, 10 dkg jemně mletých oříšků (popřípadě předem upražených) a 4 dkg mouky a v dortové formě upečeme. Vychladlý dort pak dlouhým tenkým nožem rozřízneme na 4 placky. K naplnění můžeme použít šlehané smetany s vanilkovým cukrem nebo pevně ušlehaného sněhu ze 4 bílků, do kterého přidáme 15 dkg jemného práškového cukru a trochu vanilky. Než položíme vrchní hladkou placku, umícháme 15 dkg velmi jemného práškového cukru s troškou vody na hustou polevu, kterou obarvíme trochou spařeného šafránu. Polevou pak nožem vrchní placku potřeme a necháme ji v otevřené vlažné troubě pár minut oschnout. Pak teprve ji na povrch dortu položíme.