Zelí řídké s masem
(„čvachtavé zelí“)
Hlávky zelí očistíme, pokrájíme na 8 dílů, košťály uvnitř opatrně vykrojíme. Zelí vložíme do vařící slané vody a necháme je několik minut povařit. Pak je scedíme a dáme na síto okapat. Hovězí hrudí uvaříme v osolené vodě a pak scedíme. Do hrnce dáme sádlo a nadrobno nakrájenou cibuli, na to vrstvu zelí, na ni hovězí maso, kus uzené slaniny, uzené maso, pak znovu zelí, kopr a estragon a na to vepřové maso (krkovičku) a navrch opět zelí. Podlijeme vývarem z hovězího masa a pod poklicí vaříme 2 hodiny, při čemž podle potřeby přiléváme vývar z masa. Před podáváním zalijeme trochu smetany s rozkvedlanou moukou a žloutkem a chvíli povaříme. Podle chuti přidáme trochu octa a pepře. Povrch zelí můžeme obložit pečenými vepřovými kotletami.