Brukev nadívaná II
(bez masa)
Oprané očištěné brukve uvaříme napolo ve slané vodě nebo v zeleninovém vývaru. Z každé brukve odkrojíme vršek a vnitřek vydlabeme. Plníme je připravenou nádivkou: 2 žemle namočené v mléce prolisujeme a dusíme na 3 – 4 dkg másla, přidáme 1 žloutek, jemně nakrájenou pažitku, 1 – 2 lžíce smetany, sůl a pepř. Odkrojené vršky dáme zase na naplněné brukve, které srovnáme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy. Poklademe kousky másla (5 – 7 dkg), posypeme na másle osmaženou strouhanou houskou a polijeme 2 dl smetany. Zapečeme v troubě 10 minut. Pak je polijeme řídkou omáčkou, připravenou ze 2 – 3 dkg másla, 2 – 3 dkg mouky a vývaru z brukví, a pečeme v troubě ještě asi 5 minut.