Koroptve s omáčkou nadivoko

Vykuchané, opláchnuté, osolené koroptve necháme 1 den v mořidle odležet. (Viz „Mořidla“) Pak je z mořidla vyndáme, hustě protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, zalijeme polovinou mořidla, přiklopíme a nejdříve je dusíme, pak v troubě upečeme. Měkké koroptve vyndáme, ke šťávě přidáme 1 – 2 lžíce kyselé smetany, 3 – 4 kostky cukru, necháme ji trochu vysmahnout, potom zalijeme druhou polovinou mořidla, chvíli takto upravenou omáčku povaříme a prolisujeme. Pak přidáme k omáčce ještě několik lžic kyselé smetany, 1 – 2 lžíce dobrého červeného vína, znovu necháme přejít var a nalijeme na koroptve, rozkrájené na půlky a upravené na míse.