Ovocná zmrzlina I. (jahodová, malinová, višňová, rybízová)

Očistíme a prolisujeme ¾ kg jahod nebo malin, nebo ½ kg rybízu, popřípadě vypeckujeme a prolisujeme ½ kg višní. Jádra pecek v hmoždíři utlučeme a přidáme k višním. 30 dkg cukru a 7 ½ dl syrového mléka vaříme několik minut (dáváme pozor, aby se mléko nepřipálilo nebo nevyteklo), pak je stáhneme z ohně a mícháme do vychladnutí, procedíme a smícháme s prolisovaným ovocem. Směs vlijeme do zmrzlinového stroje. Místo mléka můžeme použít vody, v tom případě vaříme sirup 10 – 12 minut a když je smícháme s prolisovaným ovocem, přidáme ještě šťávu z jednoho citronu. Při podávání zdobíme zmrzlinu šlehačkou.

Místo čerstvého ovoce můžeme použít k přípravě zmrzliny i ovocné šťávy, rosolu, nebo jamu. Připravujeme-li zmrzlinu z ovocné šťávy, pak vaříme sirup místo z mléka nebo vody ze šťávy, a přidáme více nebo méně cukru podle sladkosti šťávy. K stejnému množství potřebujeme ½ kg rosolu nebo jamu, který rovněž procedíme jako lisované ovoce. Cukru dáme méně, podle toho, jak je rosol nebo jam sladký. Barvu jahodové zmrzliny velmi zlepšíme, přidáme-li mimo jahod ještě i 1 dl šťávy z červených třešní.