Čokoládová zmrzlina a parfé

6 žloutků utřeme do pěny s 20 dkg cukru, přiléváme 7 ½ dl syrového mléka (jiný poměr směsi: 5 ½ dl mléka a 2 dl sladké smetany) a přidáme 25 dkg strouhané čokolády. Směs mícháme na ohni až do varu, pak rychle odtáhneme a přilejeme do druhé nádoby, ve které ji mícháme, až vychladne. Směs procedíme, přidáme do ní ze dvou bílků tuhý sníh a vše vlijeme do zmrzlinového stroje a připravíme zmrzlinu. Chceme-li připravit parfé, mícháme směs na ohni (vařit se však nesmí), až je hustá jako krém, pak ji stáhneme z ohně a mícháme, až vychladne. Do úplně vychladlé směsi zamícháme ušlehanou tuhou smetanu ze 7 dl smetany a vlijeme směs do formy na parfé a zmrazíme.