Jáhly

Z jahel, které známe také pod jménem „žlutá kaše“, připravují se velmi chutné pokrmy, ať už s paprikovým sádlem, škvarky a smaženou, na plátky nakrájenou cibulí, nebo se skopovým masem, které se k jáhlové kaši výborně hodí.

V tomto případě můžeme volit dva způsoby úpravy.

Jáhly, dobře oprané v horké vodě, vložíme na sádlo z rozškvařené uzené slaniny. Potom je podlijeme vývarem z masa, kostí nebo zeleniny (nebo vodou), necháme vařit tak dlouho, až se voda vyvaří a jáhly změknou. Mezitím pokrájíme na kousky přiměřené množství masa ze skopové kýty, přidáme k němu kousky předního masa s kostí a připravíme na opaprikovaném sádle s cibulí dobrý perkelt. Když je hotový, přidáme uvařené jáhly, vše promícháme, ještě několik minut dusíme a potom rychle vyklopíme na ohřátou mísu.

Podle druhého způsobu dáme maso vařit v celku do trochy vody. Po chvíli, když se voda vaří, přidáme kořenovou zeleninu a zvolna vaříme jako skopovou polévku. Hotovou, silnou, hustou, procezenou polévku nalijeme na jáhly, dušené na tuku z uzené slaniny a na paprice, a vaříme tak dlouho, až zrnka nabobtnají a změknou a polévka se vyvaří. Potom ozdobíme povrch na kousky nakrájeným skopovým masem a ihned podáváme.