Zavařování rajských jablíček

  1. Zralá, bezvadná rajská jablíčka zbavíme stonků, opereme je, nakrájíme na kousky a vaříme v nepoškozené smaltované nebo kameninové nádobě tak dlouho, dokud se slupka rajčat nezačne scvrkávat, pak je prolisujeme žíněným sítem, nalejeme do pečlivě vymytých lahví, vzduchotěsně uzavřeme a 40 – 50 minut sterilizujeme. Láhev necháme ve vodě úplně vystydnout a pak je teprve vyjmeme.
  2. Necháme-li šťávu sterilizovat, pak prolisovanou šťávu přivedeme opět k varu a lejeme vařící do ohřátých lahví. Pak dobře zazátkujeme, hrdlo láhve namočíme do nahřátého parafínu, složíme těsně vedle sebe do koše, přikryjeme je teplou přikrývkou a necháme zvolna chladnout do příštího dne.
  3. Volíme-li první způsob, můžeme průběh zavařování měnit tak, že očištěná rajská jablíčka hodíme do vody, která se vaří klokotem; když se slupka scvrkává, vyjmeme je a necháme okapat; protlačíme sítem a teprve pak vaříme tak dlouho, dokud protlak dostatečně nezhoustne. Pak protlak nalejeme do lahví a sterilizujeme již uvedeným způsobem. Budeme-li takto postupovat, bude rajský protlak slabší, než když se vaří se slupkou, která zvyšuje jeho kyselost.