Paprika k plnění

  1. Do chladného sklepa postavíme bednu, na jejíž dno nasypeme vrstvu úplně suchého písku. Na ni naskládáme jednu řadu zralých, bezvadných, čerstvě natrhaných zelených paprik i se stopkami, a ně opět vrstvu písku, pak papriky atd. Tímto způsobem se paprika dlouho udrží. Ovšem písek musí být úplně suchý a papriky naprosto čerstvé a zdravé. Doporučuje se písek předem dobře prosušit.
  2. Pěkné, tvrdé, vybrané papriky opláchneme, otřeme do sucha, pečlivě očistíme od stopek a jadérek, odstraníme opatrně i žilky. Pak skládáme lusky do sebe podle výšky sklenice (5 až 7 kusů) a rovnáme do sklenic. Svaříme slabě osolenou vodu (na 1 litr 2 dkg soli), nalejeme na papriky a navrch nasypeme trochu kyseliny benzoové. Sklenici ovážeme, je-li patentní a uložíme na vzdušném a chladném místě. Před upotřebením papriky v několika vodách dobře opláchneme.