Nakládání tykve

  1. Pěknou, zdravou tykev očistíme, oloupeme, nakrouháme na nudličky (nesolíme) a naložíme do sklenic. Svaříme slabě octovou vodu s troškou cukru (na litrovou sklenici 1 kostku cukru) a úplně vychladlou nalijeme na tykev. Ovážeme, 30 – 40 minut sterilizujeme, pak necháme přikryté ve vodě do příštího dne. Při používání šťávu vylejeme.
  2. Nakrouhanou tykev osolíme, necháme stát 1 ½ hodiny, aby pustila šťávu. Vymačkáme ji a naložíme do sklenic se solí takto: na dno sklenic dáme hrubou sůl, na to do poloviny sklenice nakrájenou tykev, zas vrstvu soli, opět tykev, navrch pak opět sůl. Ovážeme a uchováme na chladném místě. Před použitím opláchneme tykev v několika vodách.