Dieta šetřící

Dieta šetřící, běžně nazývaná dietou „žaludeční“, podává se zpravidla při chronických katarech žaludku, při zvýšeném vylučování žaludeční šťávy nebo při vředové chorobě. Stravu upravujeme tak, aby po všech stranách šetřila nemocný žaludek. Proto omezujeme výběr potravin a zachováme určitou kuchyňskou úpravu. V dietě nepodáváme žádné tuhé potraviny ani potraviny s vlákninou nebo se zrnéčky. Aby jídla nebyla chuťově příliš výrazná, nepoužíváme žádného koření, masových vývarů a silných masových šťáv. Z tuků nejvíc nepoužíváme čerstvého másla, méně margarínu a oleje. Nikdy je nepřepalujeme. Pokrmy zahušťujeme moukou na sucho praženou, čerstvé máslo přidáváme až do hotových jídel. Rovněž masa opékáme na sucho.

 

Výběr pokrmů a potravin:

Polévky

Připravujeme vesměs lisované, zahušťované moukou na sucho praženou. Čerstvé máslo přidáme až do polévek hotových. Kořeníme je sekanou zelenou petrželí nebo pažitkou. Mají být chuťově málo výrazné. Je možné připravovat polévky obilovinové, bramborové, mléčné, z pečiva, z dovolených druhů zelenin.

 

Masa

Masa buď vaříme, nebo na sucho opékáme, pak dusíme a zahušťujeme moukou na sucho opraženou. Čerstvé máslo přidáváme opět do hotového pokrmu. Připravujeme maso telecí, hovězí, libové vepřové, mozeček, kapra, filé, kuře a králíka.

 

Přílohy

Jemný knedlík housková kypřený sněhem (vařený v ubrousku), knedlík vídeňský, krupicový, krupicový s houskou, těstoviny, rýže, brambory.

 

Zeleniny

Mrkev, chřest, špenát, mladá brukev, menší množství lisovaného květáku a hrášku, lisovaná rajská jablka.

 

Ovoce

Jablka, meruňky, pomeranče, broskve, švestky, ryngle – dobře vyzrálé syrové nebo kompotované.

 

Omáčky

Bešamelová, citronová, smetanová, žloutková, slabá rajská, koprová, z vařeného mletého masa (s přídavkem mléka).

 

Vaječná jídla

Vejce naměkko, sázená v páře, sedlina s mlékem, vejce míchaná v páře, vaječná pomazánka (bešamelový základ).

 

Moučníky

Krémy, pěny, těsta piškotová, třená máslová, odpalovaná, sněhová. Jako přísady používáme malého množství kakaa, obilovinové kávy, citronové kůry a šťávy, vanilky, dovolených druhů ovoce. Plníme je krémem žloutkovým, máslovým, tvarohovou nádivkou, jamy bez zrníček.

 

Pečivo

Suchary, piškoty, starší žemle a občas chléb starý.

 

Tuky

Pouze čerstvě nepřepálené máslo nebo smetana.

 

Nevhodné pokrmy a potraviny

Jídla kyselá, pikantní chuti, přeslazená, pokrmy smažené, příliš tučné, na tuku opékané, silné vývary z mas, nakládaná masa, zvěřina, uzeniny (kromě diabetických párků), škvarky, uzené maso, slanina, cibule, zelí hlávkové a kyselé, kapusta, červená řepa, křen okurky čerství i kyselé, hrušky, mák. Všechno koření, včetně polévkového, hořčice, houby, zrnková káva, alkohol, zrající a plísňové sýry.

Dieta, která se podává při obnovení žaludečního vředu je velmi přísná. Z hlavní části sestává z mléka, tvarohu, vajec, těstovin, rýže, lisovaných bramborů. Ovoce podáváme ve formě kyselů (tj. ovocná šťáva zahuštěná bramborovou moukou), pyré a rosolů. Maso a zeleninu nezařazujeme. Protože je to dieta příliš přísná, podáváme ji jen velmi krátkou dobu.