Dieta při cukrovce

K léčení cukrovky známe dva účinné prostředky: dietu a insulin. Insulin předepisuje lékař všude tam, kde pouhé léčení dietou nestačí. Každý diabetik má být pod lékařskou kontrolou, takže množství a kvalitu stravy v hlavních obrysech určuje lékař.

 

Zásady, kterými se má nemocný cukrovkou řídit

  1. Nemocný musí dodržovat pravidelnost v jídle a jíst nejméně 6x denně. Tím se dávky uhlovodanů stejnoměrně rozdělí.
  2. Z diety musí být vyloučen všechen volný cukr a všechny sladkosti (čokoláda, bonbony, cukrovinky, jamy, marmelády, kompoty připravované s cukrem). Potraviny, které obsahují větší množství uhlovodanů jako je mouka, chléb a pečivo, si musí pacient pečlivě odvažovat.
  3. Je třeba dbát, aby si nemocný doplňoval stravu zvýšeným množstvím tuků, aby nadměrně netloustl, protože je známo, že otylost cukrovku zhoršuje.
  4. Nesmí se zapomínat na dostatečný příjem vitamínů, to znamená, že denně musí být na jídelním lístku ovoce nebo zelenina.

 

Obsah uhlovodanů v hlavních potravinách (ve 100 g).

Mouka …………………. 74 g                       pečivo ………………….. 58 g

Rýže …………………… 78 g                       chléb ……………………. 51 g

Těstoviny ……………… 74 g                       brambory ……………….. 18 g