Lístkové máslové koláčky

Vezmeme stejné množství másla a mouky. Mouka musí být úplně suchá, prosátá a máslo tuhé. Z mouky i z másla oddělíme 3 – 4 dkg. Ostatní máslo dobře zpracujeme s oddělenými 3 – 4 dkg mouky. Do zbylé mouky přidáme 3 – 4 dkg másla, sůl a tolik studené vody, aby těsto bylo tak tuhé, jako když připravujeme těsto máslové, obě těsta přikryjeme a dáme na 15 minut odpočinout na studené místo. (Těsto se má připravovat rovněž ve studené místnosti). Potom těsto z mouky rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, na který položíme máslový bochánek, který přikryjeme ze všech stran těstem a opět rozválíme, ale teď na čtverec. Těsto v polovině jednou přeložíme a opět rozválíme. Pak je přeložíme přes sebe dvakrát a přikryté necháme 20 minut odpočívat na studeném místě. Tento postup opakujeme ještě 2 – 3 krát a přísně dodržujeme dvacetiminutové odpočívání. Těsta se dotýkáme rukou co nejméně, pokud možno pracujeme jen válečkem. Mouky používáme také co nejméně a stále ji smetáme z těsta. Po posledním odpočívání rozválíme těsto na ½ cm silně, vykrájíme koláčky libovolné velikosti a složíme na plech. Potřeme je opatrně žloutkem, aby ze stran neskapával, a pečeme v troubě.