Pečené drobné ryby

U rybích polévek, připravovaných z několika druhů ryb, přispívá zvláště přehlížená a levná bělice úspěšně k zahuštění šťávy. Bělice může být chutným pokrmem, připravíme-li správným způsobem, a to tak, že ji očistíme, po šířce ve vzdálenosti prstu několikrát nařízneme, potřeme solí, paprikou, anebo ji obalíme v osolené opaprikované mouce a na rozpáleném sádle na pekáči po obou stranách prudce opečeme. Takto připravená je křupavá až se skoro láme. Můžeme jí jíst i s kostmi, které se v ústech snadno rozmělní. Ještě chutnější je, položíme-li ji na rošt nad rozpálené dřevěné uhlí anebo napíchneme-li ji na rožeň, a pomalu obracejíce, pečeme nad otevřeným plamenem. Stejným způsobem můžeme připravit i jiné drobné ryby. Z většího, masitějšího, širšího karase upravíme obzvláště chutný oběd anebo večeři, ať už ho pečeme na pekáči, roštu nebo napíchnutého na rožni. Domníváme se, že je důležité upozornit i na drobné ryby, které patří mezi nejlevnější pokrmy, a přece mohou při sestavení jídelního lístku pomoci šetrné hospodyni připravit velice chutný pokrm.