Polévka z kostí

Z telecích nebo vepřových kostí můžeme uvařit velmi dobrý vývar, kterého používáme k zlepšení zadělávaných polévek, omáček a k přípravě zeleniny, který však můžeme podávat také jako vydatnou a chutnou polévku. Kosti čistě opereme, zalijeme je osolenou vodou a vaříme je hodě dlouho. Jakmile se polévka začne vařit, přidáme kořenovou zeleninu a malou cibuli, několik zrnek pepře, jako do polévky z masa. Chceme-li vývaru použít k podlévání masa, pak už s ním nemusíme dělat nic a až zelenina změkne, procedíme a uschováme ho na studeném místě. Jestliže však hodláme tento vývar podávat jako samostatnou polévku, připravíme velmi světlou a řídkou jíšku, rozředíme ji procezeným vývarem z kostí, přidáme drobně nakrájenou zeleninu a zavaříme do ní tenké nudličky nebo krupicové nočky.