Boršč

(ruská polévka z červené řepy)

½ kg kostí, ½ kg hovězího masa a jedno uzené kolínko povaříme v osolené vodě, až je maso téměř měkké. 2 – 3 kořeny oloupané, na nudličky nakrájené (v celém kusu kvašené) červené řepy, po jednom kusu celeru, kořenovou zeleninu, malou hlávku kapusty, ¼ kg kyselého zelí a 1 cibuli, vše na nudličky nakrájené, podusíme na másle, podlijeme slaným vývarem a přidáme kousky napolo uvařeného masa. Podle potřeby přisolíme, opepříme a přidáme i trochu majoránky. Vaříme pod poklicí tak dlouho, až maso změkne. 1 – 2 červené řepy ustrouháme a polejeme trochou horkého vývaru z kostí, přikryjeme a necháme ustát. Jakmile maso změkne, polévku zahustíme jíškou (z másla a mouky). Maso z polévky vyndáme, pokrájíme je na nudličky a vložíme zpět do polévky. Do polévky můžeme také přidat klobásu, nakrájenou na plátky. Někde je také zvykem, že se do polévky nakrájí i půlka pečené kachny. Jakmile se polévka začne vařit, přidáme 2 – 3 dl kyselé smetany a pak červenou šťávou, kterou jsme scedili z ustrouhané řepy, dodáme polévce červenou barvu.