Biftek (Beefteak)

Ze silnějšího konce svíčkové hovězí, odblaněné a zbavené tuku, která byla 4 – 5 dní u ledu, nakrájíme si asi 4 cm silné řezy, vážící přibližně 18 – 20 dkg, jemně je naklepeme a rukou zakulatíme. Pak je trochu opepříme, potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem a necháme několik hodin ve studenu odležet. Potom je vložíme do kastrolu s rozpáleným sádlem a prudce opečeme. Během pečení je osolíme. Chceme-li je připravit na anglický způsob, aby vnitřek zůstal krvavý, pečeme bifteky po každé straně jen 2 – 3 minuty; jinak podle libosti déle. Podáváme bohatě obložené (mohou to být fazolové lusky, bramborová kaše, plněná rajčata, květák, červená řepa, kyselé okurky, rýže s houbami, hořčice) a každý biftek ozdobíme volským okem.