Kečup

(kořeněná rajská omáčka)

Vyzrálá rajská jablíčka rozkrájíme do kastrolu a vaříme za stálého míchání na mírném ohni několik hodin. Pak je prolisujeme a do jednoho litru takto získaného protlaku přidáme podle potřeby 6 – 7 dl estragonového vinného octa, 1 g mletého pepře cayenne, 3 g hřebíčku, 2 g zázvoru, 2 g skořice, 2 – 3 dkg soli, polovinu menší cibule, 4 – 5 dkg cukru, 2 g muškátového ořechu, 2 g papriky, 1 – 2 špetky prášku koření „curry“. Kečup je chutnější, přidáme-li ještě podle chuti sardelovou pastu. V různých obměnách může kečup obsahovat také celer, houby, vlašské ořechy, ústřice, vývar z masa apod. koření přidáváme pouze jemně umleté. Kečup vaříme tak dlouho, až je hustě tekoucí. Hotový plníme do patentních sklenic a uložíme na chladném místě. Můžeme jej také sterilovat v páře.