Žloutkové řezy

Připravíme si lístkové máslové těsto: ½ kg zcela suché hladké mouky prosejeme na vál, trochu z ní odebereme a smícháme s ½ kg prohněteného másla. Z másla však předtím rovněž kousek ubereme a smícháme s ostatní moukou, přidáme zrnéčko soli a tolik studené vody, aby se nám udělalo těsto přibližně stejně tuhé, jako máslo. Oba bochánky necháme pak přikryté odpočinout ve studenu. (Těsto připravujeme rovněž v chladné místnosti). Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník, doprostřed vložíme máslový bochánek, ze všech stran jej přikryjeme těstem, válečkem nyní už vyválíme na čtverec, složíme na polovinu a opět vyválíme. pak složíme těsto dvakrát po délce a přikryté necháme ve studenu 20 minut odpočinout. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, dodržujíce přesně 20 minutové přestávky.

Lístkového těsta se dotýkáme rukama pokud možno co nejméně, pracujeme podle možnosti většinou válečkem. Těsto při vyvalování podsypáváme moukou co nejméně a vždy ji smetáčkem smetáme. Těsto pak rozdělíme na dva stejné díly, z obou vyválíme stejně velké, 2 ½  3 mm silné obdélníky, které na plechu propícháme vidličkou a v prudké troubě upečeme do růžova. Jeden upečený, vychladlý díl potřeme studeným žloutkovým vanilkovým krémem, druhý díl nakrájíme na stejně velké řezy, tyto položíme na krém, a řezy opatrně dokrájíme. Na povrchu je posypeme vanilkovým cukrem. Žloutkový vanilkový krém: 6 žloutků promícháme s 10 dkg vanilkového práškového cukru a 5 dkg hladké mouky, zalijeme 4 dl mléka a na mírném ohni kvedláme tak dlouho, až krém zhoustne. Z plotny odstavený krém mícháme ještě dále a do vlahého lehce zamícháme tuhý sníh ze 6 bílků, oslazený 4 – 5  dkg cukru.